Gillbergahonung
xxx


Läs mer på Om honung

Nu finns 2025 års honung på Allévägen 39. 

Jag har slungat två gånger och fått honung som kristalliserade sig oväntat snabbt. Det gjorde att jag ympade honungen, dvs. rörde en liten sats honung 10-15 minuter 2 ggr/dag i ett par dagar. Sedan hällde jag ympen i resten av honungen, rörde om och fyllde honungen i glasburkar. Den honungen kallar jag rörd honung. I butiker är svensk honung oftast rörd.


Just nu så har jag ett bord på garageuppfarten där du själv kan välja burkar och betala med Swish. Vill du köpa flera burkar eller fråga något, ring på eller ring 0738-664519.


Gillbergahonung är

  • samlad och skördad i Sollentuna/Rotebro och Antuna gård/Upplands Väsby, gjord av nektarn bina har samlat inom en radie av 3 km från Flygplansparken.
  • Inget har lagts till, inget tagits bort (inte ens vatten, vattenhalten väljs av bina, 16--20%)
  • inte uppvärmt (inte pastöriserat, det görs ej med naturlig honung. Värme över 45°C påverkar smak och förstör enzymer, vitaminer och andra hälsofrämjande ämnen ) 
  • slungad för hand ur cellerna och silad.
  • har en hållbarhet om minst 2 år, i rumstemperatur. 
  • vax som flyter upp till ytan lyfts bort innan honungen tappas på glasburkar.
  • honung som förväntas kristallisera sig snabbt, t.ex. rapshonung, rör jag om så att den får mindre kristaller och är lättare att äta. Om skörden blir större än 45 kg kommer jag att röra den honungen så den håller sig mjuk efter jul. Det står på etiketten om honungen är rörd.
  • är bedömd av Sollentuna biodlares honungsbedömningskommitté. De bedömer varje år honungens utseende, färg, doft, smak och om den hanterats fackmässigt. SBR:s blå locksäkring bekräftar att den är godkänd.
  • honungen har en etikett enligt livsmedelsverkets föreskrifter, där det står: 

     

- vad som finns i burken, ren, obehandlad honung utan tillsatser


- lokal, dvs. är samlad i och runt Rotebro och följer Jordbruksverkets regler för honung


- innehållets vikt (500g, 350g, 250g)


- bäst-före-datum, två år efter slungningen


- ansvarig för innehållet: Akos Koranyi, Allévägen 39, Sollentuna/Rotebro


- på etiketten kommer först att stå 2025-1, som anger att det är årets första slungning honungen kommer ifrån och vilken av beskrivningarna nedan som passar bäst.


Priser fr.o.m. Juni 2025: 

350 g -- 88 kr

500 g -- 120 kr

har inga nya QR-koder så de gamla priserna 85 resp. 110 kr gäller


Slungad

finns kvar

smakar

1:a slungningen     2025-06

bara 350 g burk          

mycket milt, sött och lent. Känns lite tjockare än vanligt.

2:slungningen         2025-07

mer än 10 kg

 kraftigare smak, kristalliseras snabbt så den blev rörd

3:e slungning börjar snart


kommer honung med rapsnektar, den brukar vara extra god

 


Post
Samtal
Om